CORONAVIRUS
COVID-19

Den sundhedskritiske situation vi befinder os i gør, at vi skal opretholde et ekstra højt hygiejneniveau. Derfor har vi lavet denne guide med 6 gode råd til hygiejnisk tøjvask.

6 gode råd til hygiejnisk tøjvask

I en tid med ekstraordinært fokus på høj hygiejne og nedbringelsen af smittespredning har vaskeriet en vigtig funktion. Vi ved at virus smitter gennem nys og hoste, som blandt andet også lander på vores beklædning. Derfor er det yderst vigtigt at huske at vaske tøj ofte med fokus på høj hygiejne.

 

Efter dialog med Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har vi udarbejdet 6 gode råd til hygiejnisk vask af tøj og tekstiler, som du med fordel kan følge.

 

 

SKAL JEG VÆRE BEKYMRET FOR AT BRUGE FÆLLESVASKERIET?

Nej, så længe du selv følger disse vaskeanvisninger, skal du ikke være bekymret for at bruge vaskeriet. Vaskeriet spiller en vigtig rolle i denne ekstraordinære situation, hvor det er vigtigt, at vi holder et ekstra højt hygiejneniveau for at mindske smittespredningen. Følg nedenstående vaskeanvisninger og beskyt dig selv og dine naboer.

1. Høj temperatur

Vask ved høj temperatur - så vidt muligt ved min. 60°

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du vasker tøj og tekstiler ved minimum 60° for at fjerne virus og bakterier. Håndklæder, sengelinned samt undertøj vaskes på min. 80°. Grundlæggende gælder det, at jo højere temperaturen er, jo større er sandsynligheden for at fjerne virus. Sarte tekstiler, som ikke tåler så høje vasketemperaturer, kan med fordel tørres i tørretumbler, efter vask, for at opnå fjernelse af virus og bakterier.

2. Vask ofte

Vask dit tøj ofte for at fjerne virus og bakterier

 

Når vi nyser og hoster i vores ærmer, kan virus sætte sig i tøjets fibre, hvor det kan leve i en længere periode. Det betyder, at vi med vores beklædning kan bære og sprede virus. Det er derfor vigtigt at vaske og tørre tøj ofte for at fjerne virus og holde høj hygiejne. Ved at opretholde et højt hygiejneniveau er du med til at mindske smittespredningen og dermed beskytte de ældre og særligt udsatte.

3. Korrekt dosering

ANVEND KORREKT DOSERING FOR OPTIMALT VASKERESULTAT

 

Overdosering af vaskemiddel giver ikke et renere vaskeresultat. Ekstra sæbe vil sætte sig fast på tøjets fibre og samle skidt og snavs i stedet for at vaske det bort. Derfor er det vigtigt at vaskemidlet doseres efter anbefalet mængde. På den måde opnår du det bedste, reneste og mest hygiejniske vaskeresultat.

4. Brug tørretumbler

Tør dit tøj i tørretumbleren

 

Når vasketøjet er vasket rent, skal det tørres hurtigst muligt, for ikke at give bakterier vækstmuligheder. Høje temperaturer kan stoppe virus og bakterier i at sprede sig og har dermed en god hygiejnisk effekt. Derfor anbefales det, at alt tøj og tekstiler så vidt muligt tørres i tørretumbler. Du kan med fordel tørre sarte tekstiler og tøj, som ikke tåler høje vasketemperaturer i tørretumbleren for herigennem at slå virus og bakterier ihjel.

5. Adskil vasketøjet

Hold rent og beskidt vasketøj adskilt

 

For at hindre smitte er det helt afgørende at holde det rene og det beskidte tøj adskilt.
Læg derfor vasketøjet direkte i vaskemaskinen, hvis du formoder, det har været i kontakt med smittebærere. Undgå især at benytte den samme vaskevogn eller -pose før og efter en vask, da der derved er risiko for smittespredning.

6. God hygiejne

Hold god hygiejne i vaskeriet og tag hensyn

Vask hænder før og efter brug af maskiner og håndtering af beskidt vasketøj for at undgå spredning af eventuelle virus eller bakterier. Oprethold generelt god hygiejne ved at aftørre kontaktflader på maskiner og vaskevogne før og efter brug.

Læs mere hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

Guiden er lavet med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Instituts anvisninger om hygiejnisk vask og tørring af tøj. Læs mere på sst.dk og ssi.dk.

Billede
Billede

Download vores informationsmateriale


Vi har lavet en plakat, der viser de 6 gode råd til hygiejnisk tøjvask. Download, print og hæng den op i vaskeriet. Så er du med til at sprede budskabet omkring, hvordan man vasker sit tøj mest hygiejnisk og dermed forebygger smitte.

 

VI ER STADIG KLAR TIL AT SERVICERE JERES VASKERI


Et velfungerende vaskeri er altafgørende for, at du får en god brugeroplevelse i vaskeriet. Derfor har vi hos Nortec taget de nødvendige forholdsregler, så vi hele tiden følger myndighedernes anbefalinger. Det betyder bl.a. at vores serviceteknikere er instrueret i at benytte handsker under servicebesøget og som en ekstra service rengør og desinficerer vi alle kontaktoverflader på vaskeriets maskiner og dørhåndtag for at mindske smitterisikoen. Alt sammen for at du som bruger kan føle dig tryg ved at benytte vaskeriet. Vi har lavet en side, som vi løbende opdaterer med, hvilke tiltag vi har iværksat for at vi fortsat kan servicere de danske fællesvaskerier.

Billede
Billede

HAR DU STADIG SPØRGSMÅL?

Du er altid velkommen til at ringe til os eller udfylde nedenstående formular.